Millä kriteereillä valitset seuraavan työpaikkasi?

Kun olet sellaisen positiivisen ongelman edessä, että sinulla on mahdollisuus valita seuraava työpaikkasi, olet varsin herkullisessa tilanteessa. Valinta kannattaa tehdä paitsi henkilökohtaisen tilanteesi näkökulmasta myös tutkimalla kohdeyritystä ja sen vallitsevia olosuhteita.

Ikigai – mikä tuo sinulle merkityksellisyyttä?

Oman tilanteesi analysointiin suosittelen Ikigai-työkalua. Ikigaissa on kyse tekemisen ilosta ja tarkoituksellisuudesta. Se tuo elämäämme sisältöä, onnea ja tyydytystä – japanilaisten mukaan meistä jokaisella on Ikigai. Ikigai muodostuu neljästä yhtä tärkeästä kokonaisuudesta: intohimosta, kutsumuksesta, ammatista ja elämäntehtävästä:

  • Asia, jota rakastat = intohimo.
  • Asia, josta voit saada elantosi = kutsumus.
  • Vahvuutesi ja osaamisesi = ammatti.
  • Asia, jota maailma tarvitsee = elämäntehtävä.

Työkalun avulla tavoitteesi on löytää sinulle merkityksellisiä asioita ja keinoja niiden lisäämiseen. Tutki erityisesti kuvan leikkauspisteitä, joissa yhdistyvät intohimosi, toisten tarpeet, parhaiden osaamistesi hyödyntäminen ja toimeentulosi mahdollistaminen. Etsi tekijöitä, jotka ruokkivat motivaatiosi ja tarkoituksellisuuden tunnettasi. Tee näin:

  1. Listaa kunkin ympyrän kohdalle 3 sinuun sopivaa asiaa: mitä rakastat, mitä maailma tarvitsee, mistä sinulle voidaan maksaa, missä olet hyvä.
  2. Tutki leikkauspisteitä: Ne kuvaavat palkkatyötä/tuloa, intohimoa, kutsumusta sekä erikoisosaamista. Miten nämä voisi yhdistää?
  3. Poimi mahdollisuuksista 3 parasta vaihtoehdoa: Mitä muutoksia voisit tehdä päästäksesi lähemmäs elämän tarkoitusta, tasapainoa ja tyytyväisyyttä? Voit työstää leikkauspinnoista löytämiäsi elementtejä eteenpäin, yksin tai jonkun kanssa.

(Lisätietoa: Ikigai – Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain (Garcia, H. & Miralles, F. 2017).

Täydellinen valinta vai kohtuullinen kompromissi?

Kun katsot kohdeyritystesi tilannetta, mieti ainakin seuraavia asioita:

No alt text provided for this image

Keksitkö muita?

Useimmiten seuraavan työpaikan valinta on jonkinasteinen kompromissi, eli ihan kaikki tekijät eivät asetu puolesta-kategoriaan. Vastaukset eivät myöskään ole jokaisessa hetkessä ja jokaiselle ihmiselle puhtaasti joko-tai, sillä paljon riippuu tämänhetkisestä elämäntilanteestasi ja tavoitteistasi. Elämä kun tapahtuu myös työajan ulkopuolella.

Olipa valintasi mikä tahansa, suosittelen miettimään asiaa paria askelta eteenpäin. Muistathan, että ellet ole eläköitymisen kynnyksellä, seuraava työpaikkasi on todennäköisesti vain väliporras siitä seuraavaan. Valinnasta ei siis kannata myöskään turhaan ahdistua, se ei liene viimeisesi.

Jos kaipaat apua valinnan tekemiseen, olemme apunasi. Aloitukseen suosittelen 1,5 tunnin sparraus valitsemastasi aiheesta!

Pia 💚

💡 Yhteys 💡