Tarviiko aina vaihtaa? Ei todellakaan tarvi!

25 vuoden työelämä-, johtamis-, HR- ja valmennuskokemukseni pohjalta tiedän, että yrityksen vaihtaminen ei suinkaan ole aina paras tapa edistää uraansa. Kuten on helpompaa myydä olemassaoleville kuin uusille asiakkaille, uralla eteneminen voi tapahtua tehokkaimmin nykyisen työnantajan palkkalistoilla.

Myös yritykset haluavat motivoituneen, oppivan henkilöstön turhan työpaikkahyppelyn ja jatkuvien korvausrekrytointien sijaan. Ne ovat nimittäin todella tehottomia ja kalliita. Lyhyet työsuhteet tai korkea vaihtuvuus eivät myöskään imartele työntekijää tai yritystä, päinvastoin.

Sisäisistä uraliikuista ei vain välttämättä irtoa yhtä seksikkäitä LinkedIn-postauksia kuin ulkoisista. Vaikka pitäisi!

Kaikki lähtee dialogista

Työpaikanvaihtosumat eivät synny sattumalta. Näitä edistää talouden syklit, vuosibudjettikierrokset, loma-aikojen mahdollistama itsetutkiskelu sekä säännölliset kehityskeskustelut nykyisen työnantajan kanssa.

Nyt on käsillä näiden kehityskeskusteluiden aika – ja niihin on syytä tulla valmistautuneena.

Esihenkilö on yleensä valmistautunut urakeskusteluihin: mallintanut olemassaolevat ja hankittavat kyvykkyydet, osaamiset ja resurssit, tehnyt kilpailija-analyysin, laskenut yritys/toimintokohtaiset tavoitteet, kannattavuuden ja liikevaihdon, jne. Työntekijä on tilanteessa varsin yksin, ja näin valmistautuminen voi jäädä puolitiehen – tämä on ongelma myös yritykselle. Ja johtaa usein molemminpuoliseen pettymykseen.

Jos valmistautuminen on heikkoa, yritys ei saa tietoonsa yksilön motivaatiotekijöitä, näkemystä, tavoitteita, toiveita tai kaikkea kyvykkyyttä. Yksilölle taas ei tarjoudu näiden mukaisia tehtäviä tai urakehitystä.

Kristallipallo on sumentunut molemmin puolin.

Valmistaudu, sparraa, preppaa

Epäonnistuneet urakeskuskustelut synnyttävät turhia työpaikan vaihtoja – jotka mainehaitan lisäksi ovat yrityksille todella kalliita. Työpaikkahyppelyn lisäksi ongelmaksi voi muodostua heikko sisäinen liikkuvuus, jolloin yrityksen kilpailukyvyn kannalta kriittistä oppimista ei tapahdu.

Jotta urakeskustelu olisi aito dialogi eikä mekaanista, yksipuolista tavoitteenasetantaa, pyydä tiimiläistäsi miettimään etukäteen ainakin seuraavat (vinkki: tutustu myös forward feeding -ajatteluun):

1.     Nykyinen osaaminen ja kyvykkyys

Miten tämänhetkiset kyvykkyytesi suhteutuvat yrityksen seuraavien vuosien tavoitteisiin? Mitä olet jo ottanut tai aiot ottaa käyttöön? Mitä muuta kyvykkyyttä nykyinen tai tuleva vastuualueesi, tai yritys kokonaisuudessaan tarvitsee? Mihin nykyinen osaamisesi riittää, miten katvealueet paikataan?

2.     Saavutukset

Mitä olet saanut aikaan kuluneena 6-12 kuukautena (määrällinen/laadullinen kuvaus)? Miten nämä ovat edistäneet yrityksen liiketoiminnan tavoitteita (suora/välillinen vaikutus)?

3.     Palaute

Millaista palautetta olet saanut esihenkilöltäsi, verkostoltasi, tiimiltäsi tai (erityisesti) asiakkailtasi? Miten tämä on näkynyt liiketoiminnassa?

4.     Tavoitteet

Mikä on visiosi nykyisestä/seuraavasta vastuualueestasi tai yrityksestä kokonaisuudessaan? Mitä haluaisit itse saada aikaan seuraavien 6-12 kk aikana? Mikä olisi seuraava väliaskeleesi, tukien sitä seuraavaa askelta? Missä roolissa olisi sinulle sopiva määrä toiminnanvapautta ja vastuuta? Haluatko olla budjettivastuussa, asiakasrajapinnassa tai ottaa ehkä pari askelta kevyemmän roolin joksikin aikaa? Mistä mielelläni luopuisit?

5.     Palkitseminen

Edeltävän keskustelun pohjalta: Mikä on taloudellinen tavoitteesi? Mistä osista se koostuu (pitkän ja lyhyen aikavälin osat, materiaaliset ja aineettomat tekijät)?

Autamme yritystäsi nostamaan urakeskusteluiden laatua, jotta pääset eroon kalliista työpaikkahyppelystä ja jatkuvasta rekrytointi- ja perehdytyskierteestä, tuet henkilöstösi motivaatiota ja tuottavuutta, sekä edistät organisaatiosi sisäistä liikkuvuutta ja oppimista.

Yksi tehokas ratkaisu on RMP©️-motivaatiotesti ja 1-2 valmennuskertaa. Räätälöimme kuitenkin mielellämme erityisesti yritystäsi palvelevan mallin!

Yhteys täältä!