CV – raikas tuulahdus 90-luvulta?

Suurin osa työpaikoista täytetään ilman, että niistä ilmoitellaan koskaan missään julkisessa kanavassa. Myös urbaani legenda siitä, että yritysten olisi ilmoitettava avoimet työpaikkansa esimerkiksi Työmarkkinatorilla tai muulla alustalla, on haudattu aikaa sitten. Yritykset saavat palkata tasan kenet haluavat, kunhat valintakriteerit eivät ole syrjiviä.

Kun valtaosa työpaikoista täytetään verkostojen tai julkisen LinkedIn-profiilin avulla, voisimmeko luopua perinteisestä CV:stä? Lienemme samaa mieltä siitä, ettei niitä dokumentteja kukaan huvikseen lueskele – rekrytoijakin viettää papereidesi kanssa todellisuudessa hyvin lyhyen hetken. Mitään lakiperustetta CV:lle ei ole ja koko ajan useammin paikkoja haetaan suoraan LinkedIn-profiililla. Tässä mielessä myös järjestelmät kehittyvät sujuvamman hakukokemuksen luomisessa.

Perinteistä CV:tä et tyypillisesti tarvitse, jos

  1. rekrytointipäätöksen tekee sinut hyvin tunteva henkilö, kuten entinen esihenkilösi tai työkaverisi,
  2. kyseessä on yrityksen sisäinen siirto,
  3. LinkedIn-profiilisi on ajan tasalla ja siinä on riittävästi tietoa kokemuksestasi ja saavutuksistasi, ja
  4. haet keskenään suurin piirtein samantyyppisiä työpaikkoja, jolloin LinkedIn-profiilisi on täysin riittävä.

CV saattaa olla tarpeellinen,

  1. jos haet keskenään eri tyyppisiä työpaikkoja etkä tällöin saa aukikirjoitettua LinkedIn-profiiliisi näitä tukevia asioita loogisesti ja luonnollisesti. Huomaathan kuitenkin, että lähtökohtaisesti CV:tä tai LinkedIn-profiilia ei tarvitse kustomoida jokaiseen hakuun vaan osa sisällöstä pätee sellaisenaan.
  2. jos rekrytointikonsultti tai yritys jostain syystä sellaista edellyttää (ehkä tottumuksesta). Suorahauissa head hunterit eivät CV:tä useinkaan pyydä.

Ole hyvä ja täytä lomake

Aika ajoin yrityksillä saattaa olla käytössä se 158-paikkainen lomake, joka sinua pyydetään täyttämään. Siis sen lisäksi, että olet ehkä kirjoittanut CV:si ja viilannut LinkedIn-profiilisi kuntoon. Jos rekrytoija on yhtään ajatellut hakijakokemusta, hän ei ole lomakkeessa merkinnyt pakolliseksi muita lokeroita kuin LinkedIn-profiilin osoitteen (tai CV:n niille, joilla ei vielä profiilia ole).

Kylläpä siinä iltapäivä sitten menee mukavasti lomakkeita täytellen. Paitsi johtajilla, he eivät täyttele lomakkeita. He tökkäävät siihen osoitteen LinkedIn-profiiliinsa, joka on viilattu toimivaksi ehkä uravalmentajan tai ehkä siskonserkunkaimankummin kanssa.

Merkityksellistä on osaaminen

Olkoonpa työnhakudokumenttisi CV, LinkedIn- tai joku muu profiili, ne eivät ole itse tarkoitus vaan tekemäsi työn lopputulos. Isoin työ tehdään osaamista sanoitettaessa ja uratähtäimiä määriteltäessä. Yllättävän usein nämä ovat vielä hieman usvaisia kokeneemillakin konkareilla – ehkäpä juuri runsauden pulan vuoksi! Kun ne on kirkastettu, varsinainen kirjoitustyö sujuu kyllä, yksin tai valmentajan avulla.

Kaipaatpa tukea osaamisesi sanoittamiseen tai työnhakudokumenttien kirjoittamiseen, olemme tukenasi!