Kuka auttaisi johtajaa löytämään töitä?

Tekstin on kirjoittanut valmentajamme Tom Laine, Suomen kokenein sosiaalisen median henkilöbrändiasiantuntija. Tomin viesti on samaan aikaan haastava ja lohdullinen – ei johtajienkaan ovilla headhunterit jonota, mutta samaan aikaan useimmat avaimet on omissa käsissäsi!

Kultaisia kädenpuristuksia, hyvä veli -verkostoja, headhuntterit juoksevat perässä – mihin siinä apua tarvitaan, saattaisi joku kysyä.

Totuus on kuitenkin, että vaikka headhuntterit eivät juuri koskaan perus-duunarin perässä juokse eivätkä monien alojen asiantuntijatkaan heitä kiinnosta, eivät monet johtajatkaan saa koskaan yhtään yhteydenottoa headhunttereilta tai aggressiivista rekrytointia harrastavalta rekrytointikonsultilta.

Mitä kovempaa positiota tavoitellaan, sitä kovempaa ja runsaampaa on usein myös taistelu. Eikä tämä johdu vain siitä, että kaikki haluavat 5-numeroisen kuukausipalkan ja kulmahuoneen näköalalla tai istua hienojen ravintoloiden kabineteissa siemailemassa Napoleon-konjakkia lounaaksi hyvässä seurassa ”strategiapalaverissa”. Totuus on lähes poikkeuksetta jotain aivan muuta.

Tämän päivän johtajan rooli on paitsi kasvollinen, jossa voitot ja kurat saadaan lukea johtajan kasvoilla varustettuna (sosiaalisesta) mediasta, myös pitkälti ”tulos tai ulos”-mallinen, jossa vastuun raskas taakka kannetaan työaikaa katsomatta oman nimen, naaman ja maineen puitteissa. Huonosta tuloksesta voidaan joutua maksamaan isokin kolaus uralle ja henkilöbrändille – enää ei ole teflon-liituraitapukuja, joista kaikki ikävä valuu pois ja kaverit pitävät huolen että seuraavakin positio on hyväpalkkainen ja turvattu.

“Johtajankin on pidettävä huoli maineestaan (sosiaalisessa mediassa), mietittävä urapolkunsa askelmerkit huolella, rakennettava kestävää ja todellisen tekemiseen perustuvaa henkilöbrändiä, ja osattava hakeutua esille oikeissa kanavissa ja verkostoissa tullaakseen löydetyksi.”

Johtajankin on pidettävä huoli maineestaan (sosiaalisessa mediassa), mietittävä urapolkunsa askelmerkit huolella, rakennettava kestävää ja todellisen tekemiseen perustuvaa henkilöbrändiä, ja osattava hakeutua esille oikeissa kanavissa ja verkostoissa tullaakseen löydetyksi. Ja monilla aloilla ei pelkästään löydetyksi, vaan huomatuksi ja tunnistetuksi potentiaaliseksi kandidaatiksi rekrytoijan tai headhuntterin tuleviin hakuihin. Ehkä jopa ajatusjohtajaksi ja visionääriksi, jonka voidaan luottaa olevan kykenevä luotsamaan Firma Oy tuottavaan tulevaisuuteen omistaja-arvoa, pörssikurssia, tai vaikkapa pelikassaa kasvattaen.

Itse pitkän linjan ”Linkedin-uskovaisena” – jos tällaista sanontaa saan käyttää – tietenkin suosittelen jokaiselle johtajalle aktiivista läsnäoloa ja sisällöntuotantoa Linkedinin puolella, mutta toimialasta ja roolista riippuen monet muutkin kanavat Twitteristä podcasteihin voivat olla harkittavia vaihtoehtoja läsnäololle ja huomion hakemiselle. Linkedin on hyvä ja helppo vaihtoehto kaikenlaiselle uran kehitys -toimelle, ”maailman suurin CV-pankki” ja menon rekrytoijan lempityökalu, mutta kilpailuahan siellä riittää yllin kyllin.

Varsinkin johtaja-tasoisen osaajan ollessa kyseessä, tulee hyvin selkeästi esille se, että ei ole yhtä yksinkertaista sapluunaa sille oman uran tai statuksen edistämiselle, vaan varsinkin ajatusjohtajuutta hakiessa polku määrittyy poikkeuksetta oman näköiseksi ja erilaiseksi kuin useimmilla muilla. Perusteet ja kanavien ymmärrys voivat olla samanlaiset, mutta läsnäolon on myös näytettävä ja kuulostettava Sinulta, riippumatta siitä millä toimialalla olet tai millaista urakehitystä haet.

Johtaja, katsoessasi peiliin, näetkö siellä turvatun uran ja ammatillisen tulevaisuuden, vai pitäisikö asialle tehdä jotain – varmuuden vuoksi?

~ Tom ~

Sinun ei tarvitse pohtia seuraavaa ura-askeltasi yksin, sillä olemme apunasi! Valmiit paketit löytyvät sivuiltamme mutta räätälöimme kokonaisuuden mielellämme tarpeesi mukaan. 

Yhteys: https://piaklemetti.com/palvelut/ +358504675070 / Klemetti.pia@gmail.com / https://www.linkedin.com/in/piaklemetti