Uravalmennus – mitä siellä tehdään?

Uravalmennus tunnetaan yllättävän heikosti ja liitetäänkin usein pelkkään CV-klinikkaan. Hyvässä ja pahassa, kaikilla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta valmennukseen osallistua.

Valmennusta tarjoavat sekä te-palvelut että kaupalliset valmennustalot. Julkisen puolen resurssit riittävät käytännössä vain työttömille työnhakijoille ja yksityisellä puolella valmennuksia tarjotaan suurelta osin muutosturvan velvoittamille yrityksille yt-tilanteissa. Jos etsit omaehtoista uravalmennusta itsellesi, vaihtoehtosi ovat hieman rajallisemmat. Onneksi markkina on kuitenkin kasvamassa!

Valmennuksen tyypilliset osat ovat seuraavat:

 1. Muutoksen käsittely: 
  Usein et halua purkaa asiaa työnantajasi edustajan kanssa. Tunneskaala voi sisältää pettymystä, loukkaantumista tai vaikka vihaa – mutta joskus myös helpotusta ja iloa uudesta alusta. Olethan kuullut kultaisesta häkistä? Uravalmentajana olen tässä tilanteessa hyödyllinen, puolueeton osapuoli. Käytännössä muutoksen aiheuttamasta alkujärkytyksestä on jollakin tasolla päästävä yli, jotta valmennuksessa voidaan edetä. Anna itsellesi hetki asian sulatteluun!
 2. Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen ja sanoittaminen: 
  Jos et ole koskaan joutunut tätä miettimään, se voi osoittautua yllättävänkin työlääksi. Usein emme itse näe niin sanotusti metsää puilta, jolloin uravalmentajana teen nostoja, sanoitan osaamistasi puolestasi ja peilaan sitä työmarkkinaan. Jos et tiedä, mitä osaat, et voi sitä myydä – siitähän työnhaussa on kyse, oman ammattitaitonsa myymisestä.
 3. Urapolkujen haarukointi: 
  Vaihtoehdot ovat useimmiten palkkatyö, opiskelu, eläke ja yrittäjyys – tai näiden yhdistelmä. Yllättävän usein me suomalaiset olemme tässä edelleen mustavalkoisia emmekä rohkene pysähtyä miettimään vaihtoehtoja. Älä siis turhaudu, jos en valmentajana päästä sinua ihan heti jatkamaan juoksuasi vaan haastan sinut pohtimaan myös vaihtoehtoisia ratkaisuja.
 4. Hakudokumenttien päivitys: 
  Osaamisesi ja tavoitteidesi pohjalta luomme tai päivitetämme CV:si, hakukirjepohjasi ja LinkedIn-profiilisi. Niiden on kuulostettava sinulta, miksi en sitä luo puolestasi – annan sinulle kyllä toimivia pohjia, perusteltuja kommentteja, ideoita sanamuodoista ja muuta hyödyllistä. Merkityksellista on omistajuuden kysymys – nämä ovat sinun myyyntidokumenttejasi, joita tulet päivittämään myös tulevaisuudessa. Jos et ole eläköitymässä viiden vuoden sisällä, et todennäköisesti ole työnhaussa viimeistä kertaa.
 5. Työnhaun kanavat: 
  Työnhaku ei ole onneksi vain avoimiin työpaikkoihin hakemista. Tästä syystä analysoimme yhdessä esimerkiksi verkostosi määrän ja laadun – sekä sen tarjoamat piilotyöpaikkojen mahdollisuudet.
 6. Haastattelusparraus: 
  Haastatteluiden laatu riippuu paljolti haastattelijan ammattitaidosta. Onneksi ne eivät ole enää grillaustilaisuuksia vaan molemminpuolista tutustumista. Älä kuitenkin anna rentouden hämätä, yrityksen puolella on tavoitteet asetettuna – ja niin on sinullakin, mukaanlukien ennalta mietityt vastaukset todennäköisimpiin kysymyksiin. Nämä valmistelet kanssani etukäteen, sillä olen istunut 20 vuotta sillä toisella puolella pöytää.

Johdon uravalmennus – samaa, mutta enemmän?

Koska johdon tehtävät ovat vaativampia ja laajempia, niin on valmennuskin: osa-alueet ovat syvempiä ja niitä on enemmän. Kyseeseen tulevat edellämainittujen lisäksi seuraavat:

+ Testit: 
Usein johdon valmennusprosessiin kuuluu erilaisia kyky-, persoonallisuus- tai toimintayylitestejä. Useimmiten testejä käytetään myös rekrytointiprosessin tukena, mutta ei pääasiallisena valintakriteerinä. Johdon urapolulle näitä testauksia on tavallisesti osunut moneen kertaan. Omissa johdon uravalmennuksissa teemme RMP©-motivaatiotestin. Se kertoo sinulle, mistä motivoidut ja millaisessa kontekstissa kirkkaimmin loistat. Tarvittaessa hankin yhteistyökumppaneiltani muita tukevia testejä.

Henkilöbrändäys:
Johtotasolla oman henkilöbrändin luominen on ensiarvoisen tärkeää. Jos työskentelet päällikkö- tai johtotasolla, sinulla sellainen jo väistämättä on – valmennuksessa opit, mikä toimiii ja saat suunnitelman oman brändisi systemaattiseen kehittämiseen. Tarjoamissani valmennuksissa saat tähän apua Suomen kovimmilta henkilöbrändiosaajilta, kuten Tom Laineelta.

+ Markkinan analysointi
Talouden, työmarkkinan sekä eri alojen tilannetta ja kehitystä käydään toki läpi muissakin valmennuksissa, mutta ei samalla intensiteetillä kuin johdon valmennuksessa. Muutokset esimerkiksi investoinneissa nimittäin vaikuttavat näihin vastuutehtäviin usein nopeasti. Tarjoamissani valmennuksissa saat tavoitealastasi työmarkkina-analyysin työnhakusi tueksi.

+ Haastattelut
Jotta voi tulla hyväksi, on harjoiteltava. Olennaista ei ole juosta haastattelussa toisensa perään vaan analysoida jokaisen haastattelun onnistumisen ja mokat. Kanssani teet sen turvallisesti ja saat uusia näkökulmia, joita voit käyttää seuraavassa.

Tarjoamassani johdon valmennusprosessissa käyt harjoitushaastattelun C-tason johtajan, HR-johdon tai johdon rekrytointiin erikoistuneen rekrytoijan kanssa. 

+ Akuuttien osaamisvajeiden paikkaus
Jos valmennuksessa tunnistetaan jokin selkeärajainen, hakemisen kannalta olennainen osaamisvaje, se voidaan korjata lyhyellä ammattilaisen sparrauksella – useimmiten ne liittyvät joko myyntiin tai viestintään, ja sparraukseen riittää muutaman tunnin tai yhden päivän koulutus. Valmennuksissani saat sparrausta juurikin näihin keskeisiin osa-alueisiin alan ammattilaiselta. 

Miten alkuun?

Jos mietit seuraavaa ura-askeltasi, kurkkaapa sivuilleni https://piaklemetti.com/palvelut/. Löydät sieltä uunituoreet valmiit valmennuspaketit!

Jutellaanko?