Puskurityön resepti

Jokaisella pitäisi olla puskurityö – harrastus tai toimi, josta voi tehdä itselleen uuden työn tai lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Puskurityö ei ole kuitenkaan mikä tahansa toinen työ. Sen olemassaolon tarkoitus on hajauttaa ura- ja taloudellisia riskejäsi sekä tukea jaksamistasi.

Toimivan puskurityön luominen ei ole aivan yksinkertainen juttu. Jotta se täyttäisi sille määritellyn tehtävän, sen on noudatettava riskienhallinnan ja hajauttamisen, eli talouden, perinteisiä periaatteita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sen on oltava hajautettu osaamisalan, maantieteellisen lokaation, tekotavan, toimialan ja ehkä jopa talouden kuluerien mukaan.

Osaaminen

Puskurityösi on eri osaamisalueelta kuin päätyösi. Minimoit näin ura- ja taloudellista riskiä sitä vastaan, että yksi näistä muuttuisi turhaksi tai liiallisesti kilpailluksi, mikä tarkoittaisi yhden tulovirtasi kuivumista tai vähenemistä. Tällaisessa tilanteessa työllistyminen voi nimittäin muuttua hankalaksi tai palkkataso laskea.

Jos päätyösi olisi urheiluliikkeen vaatemyyjä, voisiko puskurityösi voisi personal trainer, koirahieroja tai data scientist?

Maantieteellinen lokaatio

Puskurityösi on muualla kuin päätyösi tai se on kokonaan paikkariippumatonta. Tämä on tärkeää erityisesti, jos talousalueellasi on yksi tai muutama iso työllistäjä, sillä ne hallitsevat paikallista työmarkkinaa alihankintaketjuineen.

Kun pää- ja puskurityösi eivät ole riippuvaisia samoista (paikallisen) talouden tai toimialan liikkeistä ja lainalaisuuksista, hajautat omia riskejäsi. Tätä hajautusta varten sinun on kuitenkin tunnettava päätyösi ja puskurityösi kohdemarkkinoiden markkinatilannetta. Tutki siis, mitä tarvitaan, mihin investoidaan, mihin koulutetaan ja mistä uutisoidaan.

Tekotapa

Voit hajauttaa riskiä myös tekotavan keinoin. Voit siis työskennellä palkansaajana useammassa kuin yhdessä yrityksessä, palkansaajana sekä sivutoimisena yrittäjänä taikka yrittäjänä sekä sivutoimisena palkansaajana. Jos yksi tulovirta kuivuu, voit luottaa vahvemmin muihin.

Jos olet esimerkiksi epävarma yrittäjyydestäsi tai vasta sen alussa, sivutoimisena palkansaajana voit saada tuloa toisestakin lähteestä.

Toimiala

Puskurityösi on toiselta toimialalta kuin päätyösi. Jommankumman niiatessa työvoiman tarpeen tai palkkatason suhteen voit siis tukeutua vahvemmin toiseen. Sinun on kuitenkin hieman ymmärrettävä talouden liikkeitä, sillä yksi toimiala menestyy talouden nousussa, toinen laskussa – kolmannet eivät isommin hätkähdä kummassakaan.

Jos päätyösi on esimerkiksi hitsari, puskurityösi ei tulisi ehkä olla koneistaja.

Taloutesi kuluerät

Viides periaate poikkeaa muista, sillä se ottaa kantaa siihen, mitä kuluja puskurityöstä saamasi tulojen on tarkoitus kattaa. Usein toistettu periaate on, että taloutesi kriittisten kulujen ei pitkällä aikavälillä tulisi olla enempää kuin 60 %.

Voit siis suunnitella puskurityösi tulojen kattavan esimerkiksi 10–40 % kuluistasi. Tällöin yhden tulovirtasi kuivuessa olet valmiiksi miettinyt taloutesi jouston kohteet, jotka eivät ole kriittisiä ja jotka olet puskurityöstä saamillasi tuloilla kattanut.

Puskurityön tehtävä on myös tukea jaksamistasi, joten riskien hajauttaminen ei riitä, jos takki on tyhjä työviikon jälkeen. Etsi siis tekemistä ja tulovirtoja, jotka vastaavat motiiveihisi ja jotka tuovat iloa työviikkoosi.

Blogi liittyyä kirjaan Puskurityö – Vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia, joka on ilmestynyt lokakuussa 2021.

Blogi on kirjoitettu Alma Talentille 25.10.2021 nimellä ”Näin luot toimivan puskurityön”, ja julkaistu alunperin osoitteessa https://pro.almatalent.fi/article/nain-luot-toimivan-puskurityon-2/18451