Puskurityö kasvattaa työmarkkina-arvoasi

Työmarkkina-arvo koskettaa meitä jokaista. Yksinkertaistettuna se toteutuu korvauksena, jonka joku on valmis suorittamastasi työstä maksamaan, ja se määräytyy pääosin seuraavien tekijöiden perusteella: koulutuksesi ja pätevyytesi, kokemuksesi, näkemyksesi, monitaitoisuutesi, henkilökohtaiset vahvuutesi, toimialakokemuksesi, verkostosi, henkilöbrändisi sekä yleinen tai paikallinen markkina- ja taloustilanne.

Työmarkkina-arvostaan huolta pitäminen on loppujen lopuksi jokaisen omalla vastuulla eikä sitä voi ulkoistaa pomolle, asiakkaalle tai TE-palveluiden virkailijalle. Sen ylläpitäminen on paitsi ammatillisen turvaverkon rakentamista, myös valinnanvapauden, neuvotteluvalttien ja mielekkään työelämän luomista.

Monipuolisuus on supervoima!

Työmarkkina-arvoasi kasvattaa erityisesti osaamisesi ja kokemuksesi monenlaisista tehtävistä, rooleista, yrityksistä ja työyhteisöistä. Tehokas keino hankkia näitä on tehdä puskurityötä eli sivutyötä, josta voit tehdä itsellesi uuden työn tai josta saa lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Puskurityön avulla saat suurella todennäköisyydellä uusia ajatuksia ja näkökulmia, ammatillista monipuolisuutta, lisää osaajia ja kontakteja verkostoosi sekä lisää energiaa ja itseluottamusta. Lisäät näin kiinnostavuuttasi nykyisten ja mahdollisten tulevien työnantajiesi ja asiakkaidesi silmissä. Kunhan samalla pidät huolen siitä, että puskurityösi nimenomaan tukee kasvuasi eikä rokota jaksamistasi.

On myös työnantajien intressi, että työntekijä tekee puskurityötä, sillä sen avulla hän monipuolistaa osaamistaan ja verkostoaan – ja tuo ne toivottavasti mukanaan. Yrittäjän itsensä kohdalla osaamisen, kokemuksen ja verkoston monipuolisuus lienee lähellä elinehtoa.

Valitse puskurityö viisaasti

Yksi puskurityön periaatteita on riskin hajautus. Siinä hengessä työmarkkina-arvoaan voi kasvattaa valitsemalla puskurityönsä viisaasti, esimerkiksi sijoittamalla pää- ja puskurityönsä erilaisiin osaamisalueisiin, työskentelemällä maantieteellisesti eri alueilla tai paikkariippumattomasti, yhdistämällä palkkatyötä ja yrittäjyyttä sekä hakeutumalla eri toimialoille (jotka myös reagoivat talouden muutoksiin eri tavoin).

Vaikka osaamisemme olisi kuinka monipuolista ja timanttista tahansa, työmarkkina-arvomme ei hyvässä tai pahassa pyöri kokonaan oman kokemuksemme ympärillä. Toimimme siis aina myös työmarkkina- ja talouskontekstissa, miksi suositeltavaa olisikin paitsi seurata talouden kehittymistä, ennakoida trendejä ja tutkia työmarkkinaa, myös hankkia valmennusta ja hankkiutua sopiviin verkostoihin. Minkä puskurityön sitten valitsetkin, pidä huolta, että se ei ole kovin nopean auringonlaskun alalta.

Puskurityö tuotto-odotus

Työmarkkina-arvon voi ajatella realisoituvan ammatilliseen tilinpäätökseesi, kassavirtaan ja taseeseen. Tilinpäätöksessä se näkyy tilikauden jälkeen euroina tilillä, kassavirran mahdollistaessa arjen pyörittämisen. Taseessa sen voi ajatella näkyvän pääomana, tarvittaessa käyttöön otettavina työkaluina. Puskurityön tuottama työmarkkina-arvo näkyy näin taloudellisena hyvänä, mutta yhtä tärkeä on sen henkinen merkitys – saat tehdä mielekästä, jaksamista tukevaa ja motivoivaa työtä.

Artikkeli on julkaistu alunperin Alma Talentin sivuilla 21.6.2021: https://pro.almatalent.fi/article/puskurityo-kasvattaa-tyomarkkina-arvoasi-2/17690

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s