Jokaisella pitäisi olla puskurityö

Työn muoto muuttuu, sillä missä työntekijät hajauttavat ura- ja taloudellisia riskejään monipuolistamalla ansaintatapojaan, siellä yritykset etsivät riskittömiä ja tehokkaita tapoja ostaa osaamista. Kun satunnainen Fiverr tai Upwork ei enää riitä, miten mahdollistetaan tavoitteellinen, monimuotoinen, jaksamista tukeva ja tehokas työn tekeminen – ja ostaminen?

Jokaisella pitäisi olla puskurityö, eli harrastus tai sivutyö, josta voi tehdä itselleen uuden työn tai lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Se on turvatyyny, johon voi tarttua (työ)elämän yllättäessä tai kun haluaa luoda itselleen motivoivan, joustavan ja omaa riskinsietotasoaan vastaavan ansaintatavan. Työnantajalle se on matalariskinen tapa ostaa työtä tai osaamista erityisesti satunnaiseen, määräaikaiseen tai huonosti ennakoitavaan tarpeeseen.

Puskurityötä voi tehdä palkansaajana, (kevyt)yrittäjänä tai näiden yhdistelmänä. Kullakin mallilla on etunsa ja haasteensa sekä työn tekijälle että ostajalle: lainsäädännön näkökulmasta tekemistä määrittää mm. kilpailevan toiminnan kielto, kilpailukielto sekä palkansaajan ja yrittäjän työttömyysturvan jäykähköt pelisäännöt. Vaikka lainsäädäntö onkin oma savottansa, suurempi työ on tehtävä kuitenkin asenteissa ja suhtautumisessa työn tekemiseen. Yksi tehtävä ja tavoite onkin paitsi sanoittaa puskurityöskentelyn mahdollisuuksia ja rajoituksia, myös nostaa esiin muutostarpeita erityisesti yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Puskurityö eduksi yrityksille

Jos puskurityö palveleekin yksittäisiä tekijöitä, ei yritystenkään kannata siltä silmiään sulkea. Käyttämällä puskurityötä osana resurssointia yritys saa paitsi joustoa budjetteihin ja työn suunnitteluun, myös ilmaista koulutusta ja verkostoja henkilökunnalle sekä kiillotusta työnantajakuvaan. Kukapa ei haluaisi tehdä töitä yrityksessä, jossa joustavuus ja luottamus ovat arjessa toteutuvia vahvoja arvoja? Mikseivätpä sijoittajatkin innostuisi terävimmän kärjen yrityksestä, jonka on helppoa saada työvoimaa?

It’s impossible until it’s done

Toimiva puskurityö on harkiten hankittu ja hyvin hajautettu esimerkiksi osaamisen, työmarkkinan ja taloustilanteen sekä toimialan suhteen. Se tukee tekijänsä työmarkkina-arvoa, jaksamista ja motiiveja. Tehtävä ei ole aivan yksinkertainen, ja siksi tarvitsemmekin esikuvia ja arjen tarinoita, joista ammentaa inspiraatiota onnistuessamme ja lohdutusta asioiden mennessä pieleen. Syksyllä ilmestyvässä kirjassani tusina puskurityöntekijää jakaa kanssasi tarinansa. Heitä ovat esimerkiksi taksikuski/avustaja, opettaja/kääntäjä sekä valmentaja/kätilö.

He ovat työelämää ja todellisuuden muokkaajia – olet varmasti yksi heistä!

Artikkeli on julkaistu alunperin Alma Talentin sivuilla 11.5.2021: https://pro.almatalent.fi/article/jokaisella-pitaisi-olla-puskurityo-harrastus-tai-sivutyo-josta-voi-tehda-itselleen-uuden-tyon-tai-saada-lisatuloa-pysyvasti-tai-tarpeen-mukaan/17318

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s