Ihmekysymys

Milloin harjoitus on parhaimmillaan

Kun tunnet olevasi jumissa tai lannistunut jonkin ongelmasi edessä tai kun punnitset suuntaa/vaihtoehtoja ja erilaisia tulevaisuuskuvia.

Tavoitteesi

Tavoitteesi on ravistella tavallista ajatustapaasi ja selvittää, mitä toivot. Metodi voi auttaa selventämään, miten toiveesi voisi toteutua ja auttaa sinua tunnistamaan tarpeelliset (pienetkin) askeleet. Tavoitteenasi on poistaa mielen luomia esteitä uusien ajattelutapojen tieltä.

Tarinasi kautta luot luontaisesti toimintasuunnitelmaa tilanteeseesi.  

Miten voit harjoituksen tehdä

Kuvittele jotakin seuraavista:

  1. Jos huomenna heräisit ja yöllä olisi tapahtunut ihme, että kaikki asiat menisivät kuten toivot, miten etenisit nykyisen haasteesi kanssa?
  2. Jos tapahtuisi ihme ja kaikki, mihin ryhdyt varmasti onnistuisi, miten toimisit ongelmasi kanssa?
  3. Jos nukkuessasi tapahtuisi ihme  ja kaikki toiveesi, tavoitteesi tai unelmasi toteutuisivat,
    Mitkä asiat olisivat eri lailla herätessäsi? Mikä olisi ensimmäinen muutos käyttäytymisessäsi?
    Mitä ihmiset, jotka asuvat/työskentelevät kanssasi huomaisivat?

Tämän jälkeen valitse yksi pieni käyttäytymisen muutos, joka edustaisi askelta kohti ihmettäsi, ja harjoittele sen tekemistä. Jos sinun on vaikea keksiä merkkejä ihmeestä, kuvittele, että sinulla on videonauha, jolla ihme tapahtui: Mitä huomaisit itsesi tekevän? Mikä olisi ensimmäinen asia, joka osoittaisi sinulle ihmeen tapahtuneen?


Huomioi, että tehdäksesi harjoituksen sinun on oltava halukas ja valmis pohtimaan mahdollisuuksia avoimesti ilman ennakkoluuloja. Jos teet harjoituksen jonkun kanssa, valisethan kumppaniksesi sellaisen, jonka seurassa tunnet olosi turvalliseksi.

Ihmekysymys-harjoitus pohjaa ratkaisukeskeiseen ohjausteoriaan. Jos kaipaat lisätietoa, kurkkaapa Cauffmann, L. 2017. Ratkaisukeskeinen coaching: opas myönteiseen muutokseen. Lyhytterapiainstituutti Oy. Helsinki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s