Mahdolliset tulevaisuudet

Milloin harjoitus on parhaimmillaan

Mahdolliset tulevaisuudet -harjoitus hyödyttänee sinua parhaiten, kun koet olevasi jumissa tai tilanteessa, jossa tulevaisuuden suunnitelmia ei tunne löytyvän tai ne tuntuvat jäsentymättömiltä. Saanet iloa harjoituksesta myös tienhaarassa – kun sinulla on useampi suunnitelma, mutta et osaa valita, mille polulle lähteä.

Tavoitteesi

Tavoitteesi on tehdä näkyväksi tulevaisuuden haaveesi tai tavoitteesi, mahdolliset esteet sen tiellä sekä siihen  kannustavat tekijät.

Lopputuloksena sinulla on toivottavasti polku ja sen päässä kirkastettu tavoite, arvio  sen saavuttamismahdollisuuksista ja alustava toimintasuunnitelma (voit käyttää suunnitelmasi jatkoarviointiin esimerkiksi mini-reteaming-menetelmää).

Miten voit harjoituksen tehdä

 1. Piirrä paperille 3 ympyrää. Anna kullekin tulevaisuuskuviasi kuvaava nimi.
  Keskustele tulevaisuuksista ohjaasi/ystäväsi/coachisi kanssa erilaisten kysymysten pohjalta:

  Miten todennäköisesti se toteutuu?
  Mitä sinun pitää tehdä, jotta se toteutuisi?
  Mitä sinun pitää opetella tai harjoitella?
  Mikä sinua estää?
  Mitkä vahvuutesi auttavat sinua?
  Jos saavutan tavoitteeni, miten se minua palkitsee?
  Mitä minun pitää uhrata?
  Miltä arki näyttäisi?
  Miten ratkaisu eroaisi nykyisestä taloudellisesta tilanteestani?

 2. Valitse tulevaisuuksista tärkein ja perustele valintasi.

  Minkä askelten kautta pääset perille?
  Mitkä ovat tärkeimmät esteesi ja miten voit voittaa ne?
  Mikä on aikaperspektiivisi?
  Mitä muutoksia teen arjessani (käytännössä, taloudellisesti?)?

Menetelmä saattaa viedä aikaa ja mahdollisesti palaat kysymysten äärelle useamman kerran. Tyypillisesti prosessin aikana käy niin, että kun teet erilaisista vaihtoehdoista riittävän konkreettisia, niistä joku alkaa vetää sinua puoleensa ja kuulostaa parhaalta.

Harjoitus voi toimia myös aika ajoin ikään kuin tilanteesi tarkistajana: Onko nykyisessä työssäni edelleen minua kiinnostavia ja motivoivia elementtejä? Onko se eri näkökulmista edelleen minulle tässä tilanteessa paras ratkaisu (motivaation, elämäntilanne, rahatilanne)? Motivoituneet työntekijät ovat myös työnantajalle tuottavimpia monesta näkökulmasta (työn tehokkuus, yhteistyöhalu, innovatiivisuus, sairaus- ja muihin poissaoloihin liittyvät kulut).

Mahdolliset tulevaisuudet -harjoitus pohjaa sosiodynaamiseen ohjausteoriaan, jonka vaikuttaja oli Peavy R. Vance. Lisätietoa voit etsiä mm.  teoksesta Peavy R. Vance. 2001. Elämäni työkirja. Helsinki: Psykologien kustannus Oy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s