Selvitä, varaudu, mukaudu, palaudu – ja toista!

Yt-neuvotteluiden piirissä on tällä hetkellä (9.4.2020) reilusti yli 300 000 suomalaista, eikä vähiten suoraan tai välillisesti koronan takia. Määrä nousee jatkuvasti. Erityisenä huolena itse viruksen lisäksi on olleet talouden hidastumisen vaikutus yritysten tilausmääriin ja toimintakykyyn – ja sen suora vaikutus mahdollisesti tarvittaviin henkilöstökustannusten leikkauksiin. Eli työntekijöiden lomauttamiseen tai vähentämiseen. Hallitus on määritellyt työnantajille helpotuksia esimerkiksi lyhentämällä yt-prosessia 15 kalenteripäivään. Toisin sanoen, saatat joutua lomautetuksi tai aloittamaan irtisanomisaikasi noin 2 viikon varoitusajalla.

Yt-neuvotteluiden määrä ja kasautuminen on ymmärrettävästi yllättänyt viranmanomaiset, jo poikkeuslain käyttöönotto kertoo tilanteen erikoisuudesta. Kela, te-palvelut, liitot ja työttömyyskassat ennustavat viiveitä käsittelyyn, vaikka samanaikaisesti yrittävät palkata satoja uusia tekijöitä. YTK povaa hakemusten käsittelyssä ja maksatuksissa jopa kuukausien odotusaikoja.

Talous on ollut noususuhdanteinen poikkeuksellisen pitkään, minkä vuoksi varautuminen sen pahan päivän varalle ei monellakaan liene ollut päällimmäisenä mielessä. Koronan ajoittuminen onkin varsin mielenkiintoinen kysymys,  sillä spekulatiivisesti voisi ajatella, että se heitti meidät kriisitilaan, johon ehkä olimme joka tapauksessa menossa – joskin hallitummin ja hitaammin.

Koronaa tahi ei, jos et ole vielä alkanut varautua talouden lähivuosien hidastumiseen, nyt on se kreivin kuuluisa aika. Hoksaathan, että tässäkin kolikossasi on 2 puolta, ura ja raha: osaamisesi tunnistaminen ja varasuunnitelmien laatiminen sekä henkilökohtaisen talouden hallinnointi. Tässä lyhyesti askeleesi:


SELVITÄ

Osaamisesi

 • Käy läpi koulu-, työ-, harrastus-, vapaaehtoistyön historiasi.
 • Kartoita kokemuksesi ja sanoita osaamisesi.

Taloutesi

 • Laske kuukausikohtaiset tulosi / niiden keskiarvo (netto).
 • Käy läpi 6 kk menosi, jaa ne eri luokkiin.
 • Selvitä pakolliset menosi (kipurajasi).
 • Mieti, voisitko sijoittaa – paljonko?

VARAUDU

Osaamisesi

 • Tee varasuunnitelma/suunnitelmia, joista voit tarvittaessa saada tuloja tai jonka avulla työllistyä.
 • Edistä tätä/näitä varasuunnitelmia.

Taloutesi                            

 • Säästä riittävä puskuri (2-6 kk nettotuloa vastaava määrä).
 • Määritä, mitkä menoerät voit tarvittaessa jäädyttää.
 • Aloita sijoittaminen.

MUKAUDU

Osaamisesi

 • Tartu varasuunnitelmaasi/suunnitelmiisi.

Taloutesi

 • Arvioi uusi tulotasosi niin pitkälle kuin mahdollista / tarpeellista.
 • Jäädytä hetkellisesti tai peru aiemmin määrittelemäsi menoerät.
 • Päivitä tulo/menosuunnitelmasi, seuraa sitä kuten aiemmin.
 • Käytä puskurirahastoasi.
 • Jatka sijoittamista mahdollisuuksien rajoissa.

PALAUDU

Osaamisesi

 • Edistä oma-aloitteisesti uutta nykyistä ammattitaitoasi.
 • Keksi uusi varasuunnitelma, ala edistää sitä (kuten varaudu-vaiheessa).

Taloutesi

 • Palatessasi samalle tasolle: Harkitse, haluatko tehdä jostakin muutoksesta pysyvää?
 • Palatessasi paremmalle tasolle: Harkitse, haluatko tehdä jostakin muutoksesta pysyvää? Mihin käytät ylimääräisen rahan?
 • Palatessasi huonommalle tasolle: Mieti tekemiäsi muutoksia: Tarvitaanko lisätoimenpiteitä?

Tuntuuko sekavalta? Eipä hätää, jokainen ottamasi askel vie sinua eteenpäin, mutta nyt aikaa ei ole liikaa. Ota hiiri kauniiseen käteen ja ala nakutella Exceliä euro eurolta ja virittää varasuunnitelmaasi. Tai jos tarvitset hiukan apua, kilauta kaverille tai ota yhteyttä minuun, autan mielelläni!

Tästäkin selvitään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s