Tiliotteesi kertoo, mikä on sinulle tärkeää

Pääsääntöisesti ihmiset käyvät töissä ansaitakseen rahaa tai rahanarvoisia etuja. Tai tarkemmin, eivät ainoastaan ansaitakseen rahaa itsessään, vaan selvitäkseen arjesta ja/tai mahdollistaakseen haluamansa elämän. Rahan ja työn mielekkyyden merkitystä on tutkittu esimerkiksi uunituoreessa Palkitseminen Suomessa 2020 -tutkimuksessa, https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4871776/Tuore+selvitys+on+heratys+tyonantajille+Rahalla+palkitseminen+motivoi+eniten+tyontekijoita.

Kokemukseni on, että iso osa meistä ei hallitse rahojaan aktiivisesti, ei käy läpi edellisen kuukauden toteumia eikä laske seuraavan kuukauden budjettia. Rahaa tulee ja rahaa menee, usein samassa suhteessa. Oletko muuten huomannut, että vaikka sitä tulisi enemmän, kaikki edelleen mystisesti menee?

Raha itsessään on neutri, mahdollistaja, jota käytämme meille tärkeisiin asioihin. Rahaan kuitenkin liittyy valtavasti arvoja ja odotuksia, minkä vuoksi se on hyvin latautunut aihe. Tästä syystä oman tiliotteen tutkiminen ei ole välttämättä ihan helppoa puuhaa: siinä keskustelussa käydään läpi, paljonko rahaa menee pakollisiin ja vapaaehtoisiin menoihin ja ollaan hyvin nopeasti keskustelussa, ovatko menot oikeassa suhteessa arvostamiini asioihin. Rahakeskustelu on pohjimmiltaan arvokeskustelua.

Jos perheeseen kuuluu useampi kuin 1 elättäjä, tilanne muuttuu asteen mutkikkaammaksi, koska näkemykset rahan käytöstä ei välttämättä ole samansuuntaisia – tästä puhuu myös yrittäjä, sijoittaja, bloggari Unna Lehtipuu kolumnissaan https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/rakentavasti-rahasta-rakkaussuhteessa-puhu-avoimesti-sijoita-elamyksiin/.

Jos et ole vielä analysoinut kulutustasi ja haluat nähdä, mikä sen valossa on sinulle tärkeää,

  1. nouda nettipankista tiliotteesi (hengitä),
  2. istu alas omassa tai muussa seurassa (hengitä) ja
  3. jaa rehellisesti menosi haluamiisi kategorioihin, minimissään pakolliset/vapaaehtoiset (hengitä).

Voit myös kuvitella ruotivasi jonkun vieraan tiliä. Mitä kulutus sinulle kertoo? Nyt pääset varsinaiseen arvoa tuottavaan kysymykseen: kertooko tämä jakauma minun oikeaa tarinaani? Vai olenko jostakin syytä ajautunut kuluttamaan asioihin, jotka ovat minulle joko pakon sanelemia tai toissijaisia? Punainen lanka on siinä, oletko itse tilanteeseen tyytyväinen. Arjen kulutusta voit kuvata esimerkiksi prosenteilla seuraavasti:

100 % pakollisiin kuluihin60-70 % pakollisiin kuluihin (sis. asuminen)
30-40 % kulutukseen
60 % kulutukseen
30 % asumiseen
10 % säästöön
60 % pakollisiin kuluihin
10 % säästöön
10 % sijoitukseen
10 % opiskeluun
10 % kulutukseen (/hyväntekeväisyyteen)

Jos et ole jakoon tyytyväinen, valitettavasti pelkkä tietoisuus ei vie sinua eteenpäin. On valintojen aika. Meille kaikille on petollisen helppoa ajatella, ettei vaihtoehtoja ole. Useimmiten niitä kuitenkin on, mutta ne eivät aina ole mieluisia – kukapa haluaisi luopua harrastuksista, muuttaa edullisempaan asuntoon tai toiselle paikkakunnalle, vaihtaa työpaikkaa (vähemmän mieluisa, paremmin palkattu) tai vaikka luopua lomareissusta. Nämä ovat kuitenkin valintoja, jotka voimme tehdä. Panostamalla yhteen, luopumalla toisesta. Päinvastaisessa tilanteessa problematiikka ja valinnat ovat luonnollisesti helpompia. Herkullinen puoli analyysissäsi on, että olet valvollinen asiasta vain itsellesi (tai jos teette analyysin esimerkiksi perheenä, perheellesi).

Oman henkilökohtaisen talouden suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää erityisesti työelämän muutostilanteissa, joissa tulotaso muuttuu. Jos aihe on sinulle ajankohtainen ja kaipaat tukea, järjestä aiheesta aivoriihi perheen, ystävien, tuttavien tai työkavereiden kanssa tai yritystasolla – tulen mielelläni myös itse järjestämään aiheesta koulutuksen tai workshopin, joko osana uraohjauksen koulutuspäivää tai omana teemanaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s