Sateenkaarimalli

Sateenkaarimalli

Voit hyötyä harjoituksesta, jos koet (ehkä määrittelemätöntä) tyytymättömyyttä tai tunnistat, ettei elämäsi/arkesi/ajankäyttösi ole tasapainossa tunnistamiesi arvojen tai itsellesi tärkeiden asioiden kanssa. Saatat kokea harjoituksen hyödylliseksi myös tilanteessa, jossa koet (ulkoista / sisäistä) painostusta tai painetta uratavoitteidesi tai elämäntilanteesi suhteen.

Milloin harjoitus on parhaimmillaan

Tavoite on auttaa sinua näkemään mahdollinen arvoristiriita siinä, miten käytät aikaasi erilaisten aktiivisten rooliesi välillä. Pidäthän mielessäsi harjoitusta tehdessäsi, että olet elämässäsi yhdessä vaiheessa tai hetkessä osana laajaa kokonaisuutta: elämässa eri asiat voivat painottua eri kausina, kaikkiin ei välttämättä ole yhtä paljon aikaa.

Tavoitteenasi on löytää sinua itseäsi tyydyttävä tasapaino, sillä se ehkäisee myös stressiä ja ylikuormitusta.

Miten voit harjoituksen tehdä

Ajattele, että sinulla on

  1. 8 roolia, joita toteutat elämässäsi: lapsi, opiskelija, vapaa-ajan viettäjä, kansalainen, työntekijä, vanhempi, puoliso, kodinrakentaja sekä
  2. 5 elämänvaihetta, joiden aikana omistat enemmän tai vähemmän aikaa jokaiselle em. roolille.

Jaa ympyrät lohkoihin sen mukaan,

  1. miten aikasi jakautuu NYT näiden roolien välille,
  2. mikä olisi mielestäsi IDEAALI jakauma, ja
  3. miltä jakaumasi näyttää 5 VUODEN PÄÄSTÄ

Itse sateenkaarimalli kuvana voi vaikuttaa vanhahtavalta, mutta siitä huolimatta mallintaa hyvin eri elämänvaiheita ja sen tosiasian, että eri roolit voivat toteutua vahvempina  tai heikompina eri kausina. Roolit eivät toimi ihan suoraviivaisesti eri ikäkausien välillä kuten kuvassa (elämähän ei vain toimi niin): esimerkiksi opiskelijan rooli voi hyvinkin aktivoitua muulloinkin kuin 20-30 ikävuoden välillä.

Malli on yksi omista suosikeistani ja pohjaa sosiodynaamiseen ohjausteoriaan. Jos haluat perehtyä siihen syvemmin, lisätietoa löydät esimerkiksi seuraavista:

  • Mind Tools 2019: The Life Career Rainbow. Finding a Work-Life Balance That Suits You.
  • Super, Savickas & Super, 1996.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s