Kenen lauluja laulat – miksi ja kuinka pitkään?

Uuteen työpaikkaan mennessämme meillä on omat odotuksemme uuden työpaikan kulttuurista, arvoista, esimiehestä, työyhteisöstä ja työkavereista, liiketoiminnasta, käytössä olevasta teknologiasta, työkaluista ja prosesseista. Ehkä yrityksen nettisivujen tarina arvoista ja kulttuurista oli yhteneväinen haastattelijan viestin kanssa, ehkä esimies vaikutti asiansaosaavalta, eivätkä tulevat työkaveritkaan paikkaa pahemmin haukkuneet, ehkä yritys toimii terävimmän teknologian kärjessä. Useimmiten odotukset toteutuvat osin, osin ei.  Kyse on kolmijaosta – siitä, minkä hyväksyt, siitä, mitä et hyväksy, mutta voit sen kanssa elää ja siitä, mitä et hyväksy etkä voi sen kanssa elää. Jokainen tekee valinnan omalta kohdaltaan.

Ihmiset vaihtavat työpaikkaa karkeasti ottaen muutamista pääsyistä (ei tärkeysjärjestyksessä):

  1. Huono työilmapiiri tai eriävä arvopohja
  2. Huono esimiestyö
  3. Oppimis/etenemismahdollisuuksien puute
  4. Vanhentuneet työkalut ja käytännöt
  5. Vaikutusmahdollisuuksien puute
  6. Epätyydyttävä kompensaatio

Yli 15 vuoden esimies- ja HR-kokemukseni valossa totean, että ihmiset sietävät aivan käsittämättömän paljon – huonoa työilmapiiriä, luokatonta esimiestyötä, todellisen vaikutusmahdollisuuden puutetta ja epäasiallista palkitsemista. Jos kyse ei ole saamattomuudesta, usein tähän on kuitenkin joku hyvin inhimillinen ja ymmärrettävä syy: ehkä paikkakunnan työtilanne on heikko eikä vaihtoehtoja ole, ehkä tilanne antaa uskoa asioiden parantuvan, ehkä kyseessä on erityisen kiinnostava teknologia/ala, ehkä kyseinen työkokemus vain on kullanarvoinen seuraavaa askeltasi varten. Näin vain joskus on, ja silloin on kiristeltävä hampaita ja purtava kieleen, ellei ole halukas hakeutumaan töihin muualle tai mahdollisesti kauemmas tai kuvaannollisesti nousemaan barrikaadeille asioiden muuttamiseksi – joskus sekin onnistuu, joskus viestinviejä todellakin ammutaan. Olennaista on kuitenkin se, että olet itsellesi asian selvittänyt ja olet sinut sen kanssa.

…ihmiset sietävät aivan käsittämättömän paljon – huonoa työilmapiiriä, luokatonta esimiestyötä, todellisen vaikutusmahdollisuuden puutetta ja epäasiallista palkitsemista. Jos kyse ei ole saamattomuudesta, usein tähän on kuitenkin joku hyvin inhimillinen ja ymmärrettävä syy…

Nykyään huomaan itse olevani näiden suhteen paljon lyhytpinnaisempi kuin itseni nuorempi versio. Sen koommin jeesustelematta on todettava, että se on vaatinut ajoittain myös perustavanlaatuista omien arvojeni, tarpeideni ja prioriteettieni punnitsemista. Tähän rohkaisen sinuakin, rohkea lukijani. Miettimään, mikä on tärkeää ja olennaista sinulle, perheellesi tai lähipiirillesi juuri tässä tilanteessa, ajaako lojaaliutesi tai sietokykysi työnantajaasi kohtaan yli näiden tarpeiden, tai toisaalta, palveleeko tilanteen sietäminen sinua jostakin kulmasta pitkällä tähtäimellä?

Lainsäädäntö ottaa kantaa nk. lojaliteettivelvollisuuteen, jota meistä jokaisen on noudatettava (esimerkiksi työnantajan moittiminen somessa ei ole erityisen hyvä idea). Suosittelen tätä noudattamaan myös siksi, että päinvastainen ei anna sinusta ammattimaista kuvaa – vaikka näkemyksesi olisi kuinka todenperäinen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että isossa kuvassa yrityksen on selvitäkseen tuotettava voittoa tai laskelmoidusti tappiota sekä oltava osakkeenomistajilleen hyvä sijoitus. Se ei hyvin todennäköisesti tule vaarantamaan sitä ainoastaan ollakseen sinulle lojaali. Tämä on erittäin olennaista ymmärtää. Kuinka paljoon olet siis itse valmis? Oli tilanne niin tai näin, sanoita se itsellesi ja ole sinut sen kanssa.

Jotta et olisi rahallisesti yhden tulolähteen ja tukijalan varassa ja näin ollen ehkä jumissa huonossa työpaikassa, on hyvä miettiä sekä riittävää puskurirahastoa sekä vaihtoehtoisia ansaintatapoja, esimerkiksi pää- tai sivutoimista yrittäjyyttä, kevytyrittäjyyttä, sijoittamista ja passiivista tulovirtaa tai vaikka kahta osa-aikaista työtä. Ratkaisuissa voi olla hyvinkin luova, mutta muistathan pitää huolta jaksamisestasi!

Jos vaihtoehtojen löytäminen tuntuu hankalalta, ota avuksi kaveri tai puoliso – jos kaipaat ulkopuolisen näkemystä itsellesi, kaveri- tai työporukalle, autan mielelläni. Sillä välin kannustan sinua tutustumaan oman taloutesi hallintakeinoihin esimerkiksi sivuillani olevien lukuvinkkien avulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s